Utmaning med distansarbete på hemmakontoret?
- Maral Sohrabi
- Feb 28, 2021
- 2 min read
Det finns många utmaningar med att arbeta på distans, men samtidigt flera möjligheter. Hur säkerställer ni att det systematiska arbetsmiljöarbetet följs samt uppfyller det psykosociala förhållanden för era medarbetare?
Coronapandemin har bidragit till ett ökat intresse för arbetsmiljöfrågor som hållbarhet och hälsa. Den snabba omställningen har ställt nya krav på flexibilitet och digitalisering vilket har stor påverkan på arbetslivet, arbetsmiljöarbetet samt förutsättningar för ledarskap. Vad säger forskningen då om detta?
Linda Widar, folk- och arbetshälsovetare och doktorand vid Akademin för hälsa och arbetsliv, på Högskolan i Gävle, har forskat om hur distansarbete påverkar vår hälsa.
Hennes nya studie visar att universitetsanställda som jobbar mycket hemma kan uppleva mer stress och osäkerhet kring sin plats i organisationen. Det finns dessutom tendenser som visar att kvinnor kan dra större nytta av hemarbete, men också att det kan belasta dem mer eftersom det finns risk för en ökad samlad arbetsbörda. Studien visar dock att den viktigaste faktorn för ett fungerande distansarbete är den sociala relationen med chefen, där man har stöd från både sin chef och organisation. Man ska också ha den utrustning och det material som behövs för att kunna utföra jobbet på ett bra sätt, säger Linda Widar.
För att kunna ha en fungerande organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö måste man förstå att människor har olika förutsättningar samt behov. För att tillgodose dessa ska man inkludera medarbetarna i arbetsmiljöarbetet. Det är i den tillitsbaserad samtalskulturen som man öppet och transparent vågar berättar om sin vardag på distans och sina utmaningar, och därigenom kan man välja åtgärdsinsatser som passar individen. I en organisationskultur som det råder psykologisk trygghet kommer detta att ske per automatik. Men i andra organisationer är detta något som ska eftersträvas. Inkluderande arbetsmiljöarbetet är ett delat ansvar men det är dock alltid chefen eller ledarens roll och uppgift att möjliggöra detta, åtgärda bekymmer och problem samt följa upp.

Comments